|
В кухнята ви се промъква скрита опасност – с какво трябва да сте наясно?
С развитието на модерните технологии, управлението на домакинството стана доста по-лесно. В кухните си имаме хладилници, фризери и подобни уреди, които ни позволяват да съхраняваме храната си много по-ефективно и безопасно. Въпреки това, понякога забравяме, че тези устройства не са магически машини, които могат да пазят храната вечно свежа и безопасна.
Хранителното натравяне може да се случи много по-лесно отколкото смятате, но може да се избегне, ако следвате нашите прости съвети.
Най-голямата опасност в хладилника ви: месото
Месото, рибата и морските деликатеси и други продукти от животински произход, които са богати на протеин, представляват най-големият риск в хладилника ви. Бактериите, които заразяват животните често остават в плътта им и представляват значителен риск за здравето ви, особено ако месото не е съхранявано при подходящите условия, което позволява по-нататъшното развитие на бактериите!
Какво можете да направите, за да бъдете в по-голяма безопасност?
Не забравяйте това когато купувате храна; слагайте месо, месни продукти, риба и други морски деликатеси отделно от другите продукти в количката за пазаруване. Същото правило е приложимо когато съхранявате храни в хладилника или фризера, или когато приготвяте храна.
Най-важната защита срещу хранително натравяне: внимателно измиване на всички съдове
Никога не забравяйте да измивате ръцете си добре и да почиствате дъската за рязане, контейнери за храна и кухненски прибори. Използвайте сапун или миещ препарат и гореща вода за измиването, за да почистите всички чинии и прибори всеки път, след като са били в контакт със сурово месо или други храни от животински произход. Ако е възможно, използвайте отделни контейнери и прибори за животински продукти и друг тип хранителни продукти.
Друго нещо, което може много бързо да доведе до хранително натравяне: недобре измити съдове. Обикновено се грижим добре за хигиената си когато готвим, но забравяме за чиниите, в които реално сервираме храната: чинии, подноси и т.н. Хранителното натравяне често се причинява от заразени чинии, които изглеждат доста чисти на пръв поглед, но всъщност не са, защото слагате върху тях сурово месо в процеса на готвене.
Никога не разчитайте единствено на интуицията си когато варите или печете храни от животинки произход!
Когато приготвяте подобен вид храни, правилната температура и точното време за готвене са изключително важни. Това е единственият начин да унищожите бактериите, които могат да бъдат опасни за здравето ви. Не разчитайте единствено на цвета на месото; много видове месо като пуешко и свинско, имат приятен розов цвят доста след като са били сварени или опечени, докато обратното е вярно за някои видове месо, което може на пръв поглед да изглежда готово, но все още не е добре сготвено.
Какво да правите?
Използвайте кухненски термометър, който можете да използвате лесно и надеждно, за да проверявате дали храната, която приготвяте е достигнала правилната температура. Потърсете в интернет какво е необходимото време за приготвяне на различни видове месо и храната ви не само ще бъде приготвена съвършено, но и много по-безопасно.
Изхвърлете всякакви консерви, които изглеждат подути и имат дупки по повърхността си
Незабавно изхвърлете всякакви консерви, които изглеждат издути или ако забележите дупки по повърхността им или друго увреждане в структурата им. Те най-вероятно съдържат различни активни микроби, които изхвърлят газове, което причинява подуването на консервите и увреждат материалаl. Яденето на храни от такива консерви може да доведе до смъртоносно отравяне, затова не го правете!
Синьото и зеленото не са най-модерните цветове този сезон!
Търсете синьо или зелено по храните се, защото тези цветове обикновено сочат, че храната ви е била атакувана от плесен. Плесента най-често се образува върху сирене, сметана и други млечни продукти, тъй като те са най-малко устойчиви на това.
Ако плесен атакува кашкавал, в някои случаи можете да отрежете засегнатата част и да използвате останалото. В случай че плесен се появи върху меко сирене или други млечни продукти, то те трябва да бъдат изхвърлени без доза колебание.
Други храни податливи на плесен са хляб, зеленчуци и плодове, затова със сигурност трябва да избягвате да съхранявате тези храни продължително време. Уверете се, че менюто ви включва много пресни и подходящо приготвени храни – ще бъдете благодарни за това!
|