Често си задаваме въпроса за здравословните храни и природосъобразното хранене. Колебаем се доколко определени храни са способни да подсилят нашата имунна система и да ни предпазят от нежеланите болести и настинки.
Със сигурност ще ни бъде от полза, ако научим десет от основните защитници на организма, които не само подсилват имунната система през цялата година, но и могат да се приемат превантивно против вирусни инфекции, грипове и всеки тип здравословен дисбаланс.
Канела
Канелата е не само се ползва за приготвянето на вкусни десерти, но съдържа в себе си голямо количество антиоксиданти, които се борят срещу образуването на тромби в кръвта и срещу твърде високото размножаване на бактерии в тялото.
Новите проучвания показват, че канелата най-вероятно помага за стабилизиране на кръвната захар и понижаването на холестерола.
Люти чушки
Оказва се, че ограничената консумация на люти чушлета е има изключително положителен ефект. Яденето на половин люта чушка всеки ден, ускорява метаболизма и разрежда кръвта. Освен това, лютите чушки са богати на бета-каротен, който в тялото се превръща във витамин А, с цел преборване на инфекциите. Последните проучвания показват, че консумацията им е ползотворна за превенцията на рака на простатата жлеза.
Домати
Веществата, които съдържа домата влизат в битка с бактериите, които причиняват образуването на херпеси. Доказано е, че доматите съдържат много антиоксиданти. Те са най-полезни, когато се консумират сварени. Приемането на половин домат на ден е напълно достатъчно като количество.
Нар
Ако изпивате по чаша сок от нар всеки ден ще намалите вероятността за поява на канцерогенни видове болести. Изследванията показват, че нарът намалява растежа на канцерогенните клетки в простатата с 6 пъти.
Чай
Зеленият чай понижава вероятността от поява на рак и стимулира размножаването на полезната, чревна бактерия. Нещо повече, чаят намалява растежа на бактерия Ешерихия коли и салмонела, а в същото време не вреди на другите чревни бактерии.
Четири чаши на ден, поддържат имунната система.
Гъби
Опитайте гъби шиитаке (Императорска гъба или „Гъба Жен Шен”), майтаке (Грифола Фрондоза) или рейши (Линг Ши). Те съдържат антиоксиданти, предпазващи клетките от анормално нарастване, предпазват от ракови болести. Ако искате да увеличите ефекта им, сварете ги в червено вино.
Джинджифил
Джинджифилът съдържа изключително много здравословни съставки, които са особено ефективни при борбата с раковите болести. Винаги използвайте пресен джинджифил, който е най-вкусен с ястия със соев сос. Използвайте често, но в разумни количества.
Смокини
Смокините балансират нивото на киселинността с помощта на манган, калий, антиоксиданти и затрудняват проникването на патогените в тялото. Четири смокини на седмица спомагат за балансиране на кръвната захар и предпазват от развитие на диабет.
Синя боровинка
Сто грама сини боровинки съдържат повече антиоксиданти отколкото всеки друг плод в същото количество. Сините боровинки ефективно предпазват от всякакви видове болести, като започне от рак, стигайки до сърдечносъдови заболявания. Ако прибавите лимонов сок към пресните боровинки, създавате богата комбинация от витамини.
Сладки картофи
Сладките картофи са една от най-здравословните храни в света.
Те помагат в борбата с вредните ефекти от пасивното пушене, диабет, подсилват имунната система, предпазва от заболявания на черния дроб, Алцхаймер, Паркинсон, ракови и сърдечни.
Опитвайте се да се храните здравословно, старайте се да приемате всяка от споменатите храни възможно най-често. Тяхното присъствие в ежедневното ви меню е препоръчително. И не забравяйте, те са не само здравословни, но и доста вкусни!
|